Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Bladel
Noord-Brabant

Markt

Karel de Eenvoudige beleent Dirk I met Holland (922)

Wim Gubbels
jaar?

Bladel -  Karel de Eenvoudige beleent Dirk I met Holland (922)   Bladel -  Karel de Eenvoudige beleent Dirk I met Holland (922)

Beschrijving

Beeldengroep: Dirk I van Holland zit en kijkt naar een document, dat hem zojuist is overhandigd door de naast hem staande Karel de Eenvoudige

Opschriften

overhandiging giftbrief van karel de eenvoudige
koning der franken
aan dirk i graaf van holland
anno 922, pladella villa

Op het document staat:

"actum pladella villa feliciter. / amen" / anno 922

Gesigneerd: merk W

Informatiebord

Dit beeld van de Bladelse kunstenaar W. Gubbels
werd mogelijk gemaakt door:

rabobank bladel-netersel
wegenbouwmij. j. heijmans b.v. bladel
meurs & partners accountants-adviseurs

en vele anderen
Cultuurfonds Bladel en Netersel
11 oktober 19..

Kunstenaar

Opmerkingen

Het oudste gegeven van Bladel is een akte uit 922 waarin Karel de Eenvoudige, een Frankische vorst, in een kasteel 'Pladella Villa', graaf Dirk I 'Holland ende die Kerck t' Egmonde' ten geschenke gaf. Men zou daarom kunnen zeggen dat in Bladel de wieg van het Graafschap Holland heeft gestaan. Aangenomen wordt dat met Pladella Villa een groot huis in het huidige dorp Bladel bedoeld is. Het bestaan van dit huis is echter nimmer aangetoond. August Snieders heeft in een roman het bewuste huis in Netersel gesitueerd. Karel III, bijgenaamd de Eenvoudige of in Latijn Carolus Simplex (17 september 879 - Péronne, 7 oktober 929), uit het Karolingische Huis, koning van West-Francië van 898 tot 922 (Wikipedia).

Dirk I (rond 8?? - rond 923 of 939), Friese graaf die vanaf ongeveer 896 het bewind voerde over een aantal grafelijke gebieden in de kuststreek van het latere graafschap Holland. Hij steunde de Westfrankische koning Karel de Eenvoudige bij een opstand van zijn vazallen. Als dank hiervoor kreeg Dirk I van Karel op 15 juni 922 de kerk van Egmond met alle daarbij behorende goederen (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°22'0" - O.L. 5°12'53")

Objectcode: NB09au; Opgenomen: 20 november 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt