Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Geleen
gem. Sittard-Geleen (Limburg)

Geraniumstraat

Koempel Sjeng

Edward Melis
1953 (2000)

Nog geen foto's gemaakt.

Beschrijving

Kopie van het beeld van Edward Melis in het gemeentehuis te Geleen. De kopie wordt 'Koempel Sjeng' genoemd naar Sjeng Ronckaerts (1916-2006) een van de initiatiefnemers voor de plaatsing van het beeld.

Kunstenaar

Opmerkingen

Eerbetoon aan al die mijnwerkers die in vroegere jaren de kolen naar boven hebben gebracht en ter nagedachtenis aan al die oud-koempels. Dit monument werd op 4 december 2000 onthuld door Sjeng Ronckaerts (1916-2006). Het beeld is ook naar hem genoemd. Sjeng heeft zich mede ingespannen om dit monument op Lindenheuvel te krijgen.

De opdracht van de Staatsmijnen om een beeld van de mijnwerker uit te beelden was voor de 25-jarige Melis een grote opdracht. De eerste contacten dateerden medio 1950. In augustus 1950 kreeg hij de opdracht en enkele maanden later was het kleimodel gereed. Na goedkeuring hiervan was het gipsmodel in december 1950 gereed en kon toen naar de bronsgieterij, de firma J.E. Stoxen in Leiden. In juni 1951 werd het bronzen beeld reeds naar Limburg vervoerd. Ook het gipsen model ging mee, dat kon eventueel bij de jubileumoptocht worden gebruikt. Een maand later kwam het stenen voetstuk richting Heerlen. Op 8 mei 1952 werd het beeld aangeboden aan de directie namens het arbeiderspersoneel. De totale kosten waren zesduizend gulden.

In 1969 stond het bronzen beeld nog steeds in de oude loonhal van de inmiddels uit bedrijf genomen staatsmijn Maurits. Medio juni 1969 was er geen plaats meer voor hem en werd de koempel, ondanks protesten van oud-mijnwerkers, overgebracht naar het mijnmuseum van de Staatsmijnen in kasteel Hoensbroek. Tien jaar later klopte het Geleens gemeentebestuur aan bij de directie van DSM met de vraag of de koempel weer mocht terugkeren naar Geleen. Dat gebeurde ook en in 1979 kwam er een bronzen mijnwerker in de nieuwbouw van het Geleens gemeentehuis. Het is echter niet de originele koempel uit 1952 die nu nog steeds in de hal van het voormalige gemeentehuis van Geleen staat. Die staat heden ten dage (weer) in de oude loonhal van de voormalige staatsmijn Maurits. Het is ook niet bekend hoe dat tweede beeld in 1979 tot stand is gekomen. Waarschijnlijk een kopie met echter wel een afwijkende plaats van de mijnlamp aan zijn riem. Uit deze kopie is Koempel Sjeng weer “geboren.”

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Objectcode: LI33ar.

© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.