Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Vlodrop
gem. Roerdalen (Limburg)

Schoolstraat 1
(bs St. Martinus)

Jongetje met duivenzwerm

Dolf Wong Lun Hing
1970

Vlodrop -  Jongetje met duivenzwerm   Vlodrop -  Jongetje met duivenzwerm

Beschrijving

Beeldje op stenen bol, die op een metalen paal staat.

De website van Dolf Wong noemt het beeld 'Jongetje met duivenzwerm' en vermeldt dat het in 1970 gemaakt voor de 'gemeente Herkenbosch' (moet zijn Vlodrop); de folder van het VVV noemt het 'Cupido met vogels' en laat het in 1980 gemaakt zijn, wat niet juist is.

Kunstenaar

Reacties

Datum: 11-6-2017
Naam: Louis op de Kamp
Bericht:

In 1970 werd het jongetje met de duiven geplaatst voor de toenmalige kleuterschool aan de Angsterweg nr. 5 in Vlodrop. (school inmiddels afgebroken). Het beeldje werd meerdere malen beschadigd. In 1989 werd bij de gelegenheid van de heropening van de basisschool aan de Schoolstraat, (vernieuwbouw vanwege integratie Lagere School en Kleuterschool) het beeld geplaatst op de hoek Schoolstraat-Beatrixsingel. De vierkante, naar boven iets breder uitlopende sokkel van uitgewassen beton, (ca. 1 mtr. hoog) had al meerdere malen een reparatie ondergaan. Ook op deze mooie plek werd het beeld vernield.

Omstreeks 2000 werd het jongetje met de duiven naar de speelplaats van de school gehaald en geplaatst tussen de oude en nieuwe ingang van de school. Omdat de originele betonnen sokkel te zwaar beschadigd was, werd gekozen om het beeld hoger op een stalen zuil te plaatsen.

Saillant detail
In 2013 sprak ik (Louis) in Roermond tijdens een presentatie van 'de Salon Remunj', de heer Dolf Wong zelf. Het gesprek ging o.a. over zijn vorig jaar uitgegeven boek: Kunst van Leven. Hij herinnerde zich nog als de dag van gisteren, hoe het jongetje met de duiven tot stand was gekomen. Ook waar het oorspronkelijk was geplaatst, later verplaatst en nog later wéér verplaatst!

Hij had thuis voor het raam gezeten en gekeken naar zijn neefje of nichtje buiten in de tuin. Hij of zij voerde stukjes brood en kruimels aan de vogels. Plotseling 'doken' een aantal duiven, die hun dagelijkse rondje maakten, naar beneden en pikten het brood uit de handen van het kind. Het idee voor een beeldje voor de kleuterschool was geboren…

Roermond
Later kreeg Dolf een opdracht van de gemeente Roermond voor een groot beeld op een rotonde of groenstrook aan de stadszijde van de Maasbrug in Roermond. Hij dacht niet lang na. Eigenlijk wist hij 't meteen: Het beeld van Vlodrop in een groter formaat. Geen duiven, maar meeuwen, die wonen aan de Maas. Geen jongen, maar een meisje dat gebukt onder een zwerm meeuwen de stukjes brood eerlijk tracht te verdelen. (hier is dat beeld). Dit verhaal kwam uit de mond van Dolf Wong.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°7'55" - O.L. 6°4'22")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: LI28ah; Opgenomen: 7 augustus 2009  / gewijzigd: 17 juni 2017
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.