Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Nieuwenhagen
gem. Landgraaf (Limburg)

Hoogstraat / Wilhelminastraat

Sjweëgelsöpper

Zwavelsopper
Pierre Lumeij
jaar?

Nieuwenhagen -  Sjweëgelsöpper   Nieuwenhagen -  Sjweëgelsöpper

Beschrijving

Aan het van de 18de eeuw woonden in Nieuwenhagen veel lucifermakers. Van droge hennepstengels sneden ze stokjes, die ze in een zwavelmengsel sopten. Hun zwavelstokjes, 'sjweëgele' waren voorlopers van de moderne lucifers. De bijnaam van de Nieuwenhagenaars werd 'Sjweëgelsöppers" (zwavelsopper), en die naam koos de plaatselijke carnavalsveremniging in 1948.
Het beeld Sjweëgelsöpper verenigt de historie van de lucifermakers en de carnavalsviering. Pierre Lumey lichtte zijn beeld aan Tim Vaessen toe:

De lucifer is duidelijk te zien. Tevens vormt het positief en het negatief alsmede de ruimte tussen de sokkels, samen het profiel van een gezicht. De rode kop van de lucifer en de druppel vormen de lippen. De haarpartij heeft ook gelijkenis met een steek. De half leeggelopen ballon suggereert het einde van drie dagen feest. Dit alles diende ertoe om het beeld vanuit het verleden naar het heden te verplaatsen.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 50°54'29" - O.L. 6°1'46")

Objectcode: LI15an; Opgenomen: 3 juni 2018
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.