Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Kerkrade
Limburg

Markt

D'r Joep of De Mijnwerker

Wim van Hoorn
Binder-Schmidt Bronsgieterij
1957

Kerkrade -  D'r Joep <i>of</i> De Mijnwerker   Kerkrade -  D'r Joep <i>of</i> De Mijnwerker

Beschrijving

Beeld van een mijnwerker met mijnwerkerslamp.

Gesigneerd

brons-gieterij binder-schmidt

Informatiebord

Mijnwerkersmonument
In de volksmond wordt het beeld 'd'r Joep' genoemd.

Kerkrade is de oudste mijnstad van Nederaland, hier werden al in de middeleeuwen steenkolen gedolven. De economische groei en bloei van Kerkrade was tot ver in de twintigste eeuw onlosmakelijk verbonden met de mijnen. Al in het begin van de negentiende eeuw was "de mijn" de grootste werkgever in de regio.

In 1954 werd het comité 'monument voor de mijnwerker' in het leven geroepen, dat zich het oprichten van een monument ter ere van de mijnwerkers in de Mijnstreek tot doel stelde.

Kunstenaars werden uitgenodigd om een ontwerp te vervaardigen. De opdracht luidde als volgt: "Vervaardig een model voor de mijnwerker, in een figuur op voetstuk, waarin de adeldom van zijn arbeid, zijn stoere kracht en grootheid als mens worden uitgebeeld. Het monument is tevens bedoeld als hulde aan hen die hun leven verloren bij de uitoefening van hun beroep ...".

De Amsterdamse kunstenaar Wim van Hoorn zond het winnende ontwerp in. Op 16 juni 1957 werd het bronzen monument door de toenmalige gouverneur van Limburg, mr.dr. F. Houben, onthuld. In zijn toespraak sprak hij de woorden:
"Doa sjteet d'r Joep, inge echte koaler".

Op de sokkel van het beeld staat aan de voorkant een hondachtig wezen afgebeeld. Dit beest stelt een mijnwolf voor als visualisatie voor het gevaar waaraan de ondergrondse mijnwerker steeds bloot stond. Op de achterkant van de sokkel staat een mijngang met daarin een liggende mijnwerker.


De mijnwolf

De mijnwerker

Kunstenaar

Opmerkingen

Onthuld op 16 juni 1957 door de gouverneur van Limburg mr. dr. F. Houben. De bijbehorende plaquette werd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van d'r Joep op 16 juni 2007 onthuld.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 50°51'54" - O.L. 6°3'44")

Objectcode: LI13aa; Opgenomen: 5 mei 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.