Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Heerlen
Limburg

Sint Franciscusweg
(Bernardinuscollege, achterzijde)

Golgotha

Joost van den Toorn
2003

Heerlen -  Golgotha   Heerlen -  Golgotha

Beschrijving

Kei met een cortenstalen kruis en een hond en voerbak. De sculptuur hoort bij Van den Toorns reeks 'Gott=Tod'.

Lida Goede schrijft over dit beeld:

Een hond zit met zijn voerbak naast een kruis en wacht, wacht op wat niet komen gaat. Het beeld werd bedacht voor een christelijke school met katholieke wortels in Heerlen. Het bestuur wilde graag een beeld dat naar de identiteit van de school zou verwijzen. Van den Toorn zag dat op de school geen kruisbeeld meer te vinden was; hij gaf aan: "Als ik wat doe dan komt er een heel groot kruis". Hij kreeg de opdracht. Geplaatst ter gelegenheid van de renovatie van klooster en school.
De hond als wachter van het kruis heeft zijn oorsprong in een schrijnend en tegelijkertijd vertederend verhaal over een Japanse hond. Het dier bracht en haalde zijn baasje dagelijks naar en van het station in Tokio. Op een slechte dag overleed zijn baas, maar de hond bleef zijn dagelijkse gang naar het station maken. Er staat nu een standbeeld voor de trouwe viervoeter. Van den Toorn ging door het hoofd: Stel dat Jezus een hond had, dan zou het dier naast het kruis hebben zitten wachten. De hond wordt gevoederd, naast hem staat zijn etensbak. Dat verwijst naar een verhaal over een woeste wolf die na bemiddeling door een heilige in ruil voor eten de mensen met rust liet. De kei verwijst naar 'Christus op de koude steen.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 50°52'56" - O.L. 5°59'8")

Objectcode: LI10bp; Opgenomen: 2 juni 2018
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.