Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Sint Joost
gem. Echt-Susteren (Limburg)

Caulitenstraat

De Bokkerijder

Truus Coumans
1981

Sint Joost -  De Bokkerijder   Sint Joost -  De Bokkerijder

Beschrijving

Beeld van een man op een steigerende bok, op een voetstuk van gemetselde keitjes. Het beeld herinnert aan de bokkenrijders.

Op het beeld staan twee slecht leesbare inscripties "cv de bokkeriejers" en "joas / c.j. vaes ??".

Kunstenaar

Opmerkingen

Informatie van de gemeente Echt-Susteren:
In het archief van de voormalige gemeente Echt bevind zich geen correspondentie die betrekking heeft op de plaatsing van het beeld "De Bokkerijder" aan de Caulitenstraat te Sint Joost. Dat komt omdat de kern Sint Joost pas sinds 1991 in zijn geheel deel uitmaakt van Echt. Tot en met 1990 maakte Sint Joost gedeeltelijk deel uit van de voormalige gemeente Maasbracht en gedeeltelijk behoorde het tot de voormalige gemeente Echt. Het is de voormalige gemeente Maasbracht geweest die in 1981 opdracht heeft gegeven tot het vervaardigen van het beeld aan kunstenares Truus Coumans uit Haelen. De sokkel waarop het standbeeld is geplaatst is door de gemeente Maasbracht in eigen beheer vervaardigd. De kosten bedroegen in totaal f 10.400,-- inclusief B.T.W. Het beeld werd door de gemeente Maasbracht geschonken aan de inwoners van Sint Joost. De onthulling vond plaats op 11 november 1981 bij gelegenheid van de opening van het carnavalsseizoen. De carnavalsvereniging van Sint Joost heet "De B├┤kkeriejers", vandaar het thema van het standbeeld.

Volgens de overlevering waren de Bokkenrijders een bende rovers die in de 18e eeuw het tegenwoordige Zuid-Limburg onveilig maakten. De strooptochten waren over het algemeen gericht tegen boerderijen en pastorieën. In de periode 1730-1780 werd deze regio herhaaldelijk onveilig gemaakt door de bokkenrijders. De legende vertelt dat deze bende van rovers en moordenaars een pact met satan gesloten hadden en op de rug van een geit reden wiens hoeven nooit de grond raakten (Wikipedia).
De Kloosterhof in Sint Joost werd gebruikt om nieuwe leden in te zweren binnen de bende (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°7'2" - O.L. 5°53'59")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: LI06bg; Opgenomen: 30 mei 2009  / gewijzigd: 24 december 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.