Nederland |
Mens & Dier in Steen & Brons |
Zoek op deze site:
|
Wildervank gem. Veendam (Groningen) K.J. de Vriezestraat |
Monument K.J. de VriezeKlaas Jans de VriezeOude Pekela 1836 - Helpman, gem. Haren, 1915 landbouwkundig onderwijzer in Ommelanderwijk, Oude Pekela en Stadskanaal; propagandist van het gebruik van kunstmeststoffen in de Veenkoloniën (Wikipedia) |
Hendrik W. Scholten & E. Declercq
1919 |
Monument onthuld op 8 oktober 1919 ter nagedachtenis aan K.J. de Vrieze. Op drie van de hoeken zijn de wapenschilden aangebracht van Drenthe, Groningen en Wildervank. Op de zijkanten twee reliëfs.
Het gedenkteken is ontworpen door H.W. Scholten, de beide reliëfs zijn van E. Declercq.
Ploegende boer |
Onderwijzer voor de klas |
Drenthe |
Groningen |
Wildervank |
Nieuwsblad van het Noorden, 9 oktober 1919:
Onthulling monument-De Vrieze
Onder groote belangstelling vooral van landbouwerszijde betoond, werd gistermiddag het monument, opgericht ter eere van de nagedachtenis van wijlen den heer K.J. de Vrieze, te Bareveld onthuld.
De voorzitter van den V.B.B.,1 de heer H. Wolters te Stadskanaal hield daarbij een historische rede, ging den levensloop van den heer de Vrieze, dle achtereenvolgens onderwijzer, landbouwer, onderwijzer, schoolhoofd en leeraar was. Hij noemde de werkjes door hem geschreven en verklaarde dat al wat de heer de Vrieze over de aanwending van kunstmest heeft geschreven, ook thans nog zijn volle waarde heeft. Spr. noemde wat wijlen de Vrieze op 1 Nov. 1891 schreef, een standaard-werk, de breede, thans muurvaste basis van den Veenkolonialen landbouw; de talisman van het telkenjare wederkeerend wonder. De Vrieze was een geboren propagandist. En als onderwijzer beschikte hij over veel tact en al wat hij heeft gewenscht, dat werd voor den veenk. landbouw, een baken in zee, dat in ruime, vèr doordringende bundels zijn licht uitstraalde; het baken waarop de landbouw veilig kon koersen; het baken eindelijk, dat ver in den duisteren mist. welke den landbouw gebonden hield, doordrong. Spr. besloot zijn herdenkingsrede met een: Gezegend zij zijn aandenken.
Aan de milde gevers werd dank gebracht en de hoop werd geuit, dat het monument tot in lengte van jaren een sieraad mag zijn der gemeente Wildervank, opdat het nageslacht, door aanschouwing van dit beeld, steeds wete, wat de landbouw verschuldigd is aan Klaas Jans de Vrieze.
De heer W. droeg vervolgens – namens den V.B.B. – het monument in vollen eigendom over aan de gemeente Wildervank.
De heer Dj. Teenstra,2 die met het geheele dag. bestuur der gemeente tegenwoordig was, aanvaardde daarop dien eigendom, terwijl de heer Jan de Vrieze te Delft,3 zoon van den gehuldigde, dankbaar was voor de eer, aan diens nagedachtenis bewezen, zoowel door middel van het monument als door de rede van den voorzitter. Spreker memoreerde nog het een en ander en verzekerde dat de Veenk. landbouw op hoog peil staat en gunstig afsteekt bij dat waarop de Hollandsche landbouw staat.
In ons vorig nummer gaven wij een beschrijving van het monument.
Het is geplaatst nevens de Viaduct der N.O.L.S.4 Van uit den trein is het uitstekend te zien. Het geheel was aardig met bloemen versierd door den heer Kiers van Veendam.
Verklaringen:
- Veenkoloniale Boerenbond.
- Djurre Pieters Teenstra, burgemeester van Wildervank, 1915-1939.
- Jannes de Vrieze (Stadskanaal 1880 - Delft 1949) woonde in Rijswijk (vlak bij de gemeentegrens met Delft) en werkte als kantoorbediende aan de Gist- en Spiritusfabriek te Delft.
- Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij.
hulde aan de nagedachtenis van wijlen K.J. DE VRIEZE overleden 30 januari 1915. den ijverigen propagandist voor het gebruik van kunstmeststoffen in de Veenkoloniën de dankbare Veenkoloniale landbouwers HIJ WEES DEN LANDBOUW NIEUWE WEGEN DEN BOER TOT HEIL, HET LAND TEN ZEGEN HIJ LEERDE DE OUDEREN EN ONDERWEES DE JONGEREN |
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.