Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Garmerwolde
gem. Groningen (Groningen)

Dorpsweg / Van der Veenstraat

Stad en Lande

Nicolas Dings
2007

Garmerwolde -  Stad en Lande   Garmerwolde -  Stad en Lande

Beschrijving

Beeldengroep in een plantsoen. Het grootste deel is een schaal met een bal, een aangeklede haas met schop en een hond half in zijn hok liggend. De schaal staat op een 'heuvel' van bakstenen. Een paar meter verder staat een stenen bank, met de tekst "STAD EN LANDE". Op deze bank zit een plaatje met de tekst:

Stad en Lande
Nicolas Dings
1 juni 2007

Kunstenaar

Opmerkingen

Onthuld op 1 juni 2007 door burgemeester Rika Pot namens de gemeente Ten Boer, door Jan Wigboldus namens de vereniging Dorpsbelangen en door Wim Kiel namens de buurtbewoners. Nicolas Dings verklaart zijn kunstwerk als volgt:

Garmerwolde vormt de overgang tussen stad en ommeland; de bakstenen verhoging is een terp en de donkergrijze schaal daarvan het spiegelbeeld. Daarin ontvouwt zich de open dorpsgemeenschap waar het meanderende Damsterdiep door stroomt. De hond staat symbool voor waakzaamheid voor het behoud van waarden, terwijl de economie maar voortraast. Dit laatste wordt verbeeldt met de gouden bal. De haas tenslotte, gekleed in slordig pak en een schep in de hand, symboliseert de vereniging van het verleden, heden en de toekomst die door de bewoners van Garmerwolde vorm moet krijgen.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 53°14'50" - O.L. 6°38'54")

Objectcode: GR20ac; Opgenomen: 28 juni 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt