Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Groningen
Groningen

Hereweg 93
(R.K. begraafplaats)

Christus Koning

edelsmidse Brom
1936

Groningen -  Christus Koning   Groningen -  Christus Koning

Beschrijving

Beeld van een zittende Christus.

het beeld is gesigneerd: "brom / ultrai / fec / mcmxxxvi".

Kunstenaar

Opmerkingen

Het beeld stond van 1936 tot 1967 tegen de gevel van de - inmiddels afgebroken - Sint Martinuskerk aan het Broerplein. Daar was het echter meerdere keren onderhevig aan vernielingen. Om het voor verdere bespottingen te behoeden, verwijderde het kerkbestuur in 1967 het beeld. Aanvankelijk werd besloten het te vernietigen, maar nadat de bestuurders hierop waren teruggekomen, boden ze het beeld aan bij het Aartsbisschoppelijk Museum in Utrecht. Uiteindelijk bleef het in de stad Groningen en kreeg een plek op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Hereweg.

Het feest van Christus Koning van het Heelal (Domini Nostri Iesu Christi Universorum Regis in het Latijn) is een hoogfeest binnen de Rooms-Katholieke Kerk dat eind november gevierd wordt, op de 34e en laatste zondag van het liturgisch jaar.
De Christus Koning-devotie werd in 1925 door paus Pius XI ingevoerd als reactie op de secularisering van de maatschappij. Christus diende als de enige ware koning erkend te worden (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 53°12'13" - O.L. 6°34'23")

Objectcode: GR07bf; Opgenomen: 28 juni 2009
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.