Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Winterswijk
Gelderland

Groenloseweg
(Tricot Winterswijk)

Mondriaanmonument 'Always Boogie Woogie'

Albert Dedden & Paul Keizer
2006

Winterswijk -  Mondriaanmonument 'Always Boogie Woogie'   Winterswijk -  Mondriaanmonument 'Always Boogie Woogie'

Beschrijving

Kunststof wand van 3½ meter hoog en 4 meter breed. Aan één kant is door groeven een lijntekening weergegeven, die geïnspireerd is op een schets van Mondriaan: 'Zicht op St. Jacobskerk' (uit de tijd dat hij nog in Winterswijk woonde) - op het kunstwerk is alleen de boom op de voorgrond van deze schets gebruikt. Aan de andere kant vormen de groeven de strakke lijnencompositie afgeleid uit het schilderij 'Compositie in rood en zwart' uit 1936. Aan deze kan is een stoel geplaatst waarop een Piet Mondriaan ist. De stoel is horizontaal op de wand geplaatst waardoor hij naar de lucht kijkt. Het beeld is helemaal wit, maar 's avonds lichten de Mondriaan-kleuren geel blauw en rood op.
Het werk is uitgevoerd in een glasvezelversterkte kunststof / polyester , afgewerkt met een glanzende polyurethaan topcoating.

Kunstenaars

Opmerkingen

Mondriaan woonde in zijn jeugd enkele jaren in Winterswijk. Het beeld is onthuld op 12 mei 2006. Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 - New York, 1 februari 1944), kunstschilder en kunsttheoreticus, die echter een groot deel van zijn leven in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°58'29" - O.L. 6°43'7")

Objectcode: GL53aa; Opgenomen: 4 juni 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.