Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Groenlo
gem. Oost Gelre (Gelderland)

De Dael

Shabdiz

Paard van Khusro II
Jos Oehlen
ca. 1995

Groenlo -  Shabdiz   Groenlo -  Shabdiz

Beschrijving

Paardje.

Gesigneerd

monogram JO

Kunstenaar

Opmerkingen

Geschonken door D. Kraakman aan de Gemeente Groenlo. Voorgesteld is een scene uit Khusraw-o-Shirin (Khusro en Shirin) van de Perzische dichter Nizami (1141-1209) (Wikipedia).

Jos Oehlen over dit beeld:

Sjabdiz is afgebeeld op het moment dat Sjirin, die zich tijdens een zoektocht naar haar geliefde in een rivier langs de weg baadt, in de verte haar geliefde ziet naderen. Dat is althans haar gevoel, want ze heeft haar geliefde nog nooit ontmoet en weet dit dus niet met zekerheid. De geliefde, die op zijn weg naar Sjirin is, heeft haar nog slechts in zijn dromen gezien. Ook hij voelt op het moment dat hij haar passeert, dat zij degene is naar wie hij zoekt. Toch rijdt hij door en ook zij zegt niets. Op dat ene kritieke moment, waarop alle elementen hun adem inhouden, keert de trouwe Sjabdiz zich om en slaakt een machteloze, verdrietige wanhoopskreet die in de hele kosmos weerklinkt. Het is een poging om, met de hele kosmos als getuige, de geliefden te wekken. Zij zijn echter nog niet in staat om elkaar aan te spreken en vinden elkaar ondanks deze fysieke ontmoeting dan ook nog niet werkelijk. Er volgt een lange, leerzame weg van wanhopig zoeken naar elkaar.
Shabdiz (Perzisch: شبديز), legendarische zwarte hengst van Khusro II, een van de meest beroemde Sassanidische koningen van Perzië (regeerde van 590 tot 628). Shabdiz, dat "middernacht" betekent, stond volgens de oude Perzische literatuur bekend als 's werelds snelste hengst.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°2'26" - O.L. 6°37'14")

Objectcode: GL37an; Opgenomen: 5 juni 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt