Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Nijmegen
Gelderland

Erasmuslaan 36
(Universiteitsbibliotheek)

Desiderius Erasmus

Desiderius Erasmus
Rotterdam (of Gouda) 1466 (?) - Basel, 1536
Nederlands Augustijner monnik, humanist, schrijver en filosoof
(Wikipedia).
Huub & Adelheid Kortekaas
1960

Nijmegen -  Desiderius Erasmus   Nijmegen -  Desiderius Erasmus

Beschrijving

Kalkstenen standbeeld, zonder voetstuk op een plateau. In dit plateau is een tekst aangebracht.

De 25-jarige onderwijzer Huub Kortekaas was geïnspireerd door de persoon van Erasmus en ontmoette in hem een zielsverwant. Hij besloot spontaan een levensgroot beeld te maken van deze filosoof. In 1960 plaatste hij Erasmus op de dijk in Winssen, turend over de uiterwaarden. In 1964 werd hij benaderd door de Dr. Huybersgroep met de vraag of zij dit beeld zouden kunnen adopteren als afscheidscadeau voor de scheidende professoren Post en Rogier. Dit waren twee hoogleraren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig de Radboud Universiteit) met grote kennis over de geschiedenis van het katholieke christendom in Nederland. Zo verhuisde het Erasmusbeeld naar Nijmegen.
De sculptuur staat nu voor de bibliotheek van de Radboud Universiteit.

Opschriften

ik sta hier
voor post en rogier
aangeboden door de nijmeegse historische
studentenkring dr. huijbers

Kunstenaar

Opmerkingen

Op zijn vijfentwintigste las Kortekaas hij het boek Lof der Zotheid van Erasmus en was daarvan zo onder de indruk dat hij spontaan besloot een beeld van deze humanist te maken en zijn baan te verruilen voor een bestaan als kunstenaar. Hij maakte het beeld naar een portret van Erasmus, dat werd geschilderd door Hans Holbein in 1523.

Het beeld is in 1964 door de Nijmeegse Historische Studentenkring Dr. Huybers aangeboden aan de scheidende hoogleraren R.R. Post en L.J. Rogier. Vandaar de tekst "Ik sta hier voor Post en Rogier". Zie ook hieronder bij 'Reacties'.

Het beeld is diverse keren verplaatst. Op de huidige plaats staat het sedert 18 mei 200? (jaar wordt niet vermeld in de bron).

Reacties

Datum: 25 Aug 2010
Naam: Paul Luykx
Bericht: Kleine kanttekening bij de tekst van het Erasmusbeeld: het is niet vervaardigd 'in opdracht van' de Nijmeegse Studentenkring, maar toen het afscheid van de hoogleraren Post en Rogier naderde, fietsten enkele bestuursleden van de faculteitsvereniging min of meer toevallig over de dijk langs de Waal bij Winssen. Daar stond het beeld, provisorisch op een voetstuk... de kunstenaar was gauw gevonden en tegen een 'deal', nl. dat wij, de studentenvereniging, een happening zouden organiseren in Winssen waarbij Huub K. uiteraard mee in de aandacht zou komen, was hij bereid het beeld kosteloos over te dragen. Vooral door de inzet van voorzitter fac.vereninging Jan Roes is het beeld later bij het nieuwe gebouw van de letterenfaculteit geplaatst en daar hebben gebouw, plein, straat hun naam aan te danken. - het was overigens een fraai feest daar in Winssen, met de plaatselijke harmonie voorop naar de dijk, toespraken, borrels daarna, plaatselijke pers erbij... K. kon tevreden zijn.

Antw.: De tekst met 'in opdracht van' is verwijderd.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°49'12" - O.L. 5°51'54")

Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
OpenStreetMap kaart
Bing Maps kaart satellietfoto hybride
Google Maps kaart satellietfoto hybride
WikiMapia kaart

Objectcode: GL34ah; Opgenomen: 2 oktober 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.