Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Alem
gem. Maasdriel (Gelderland)

Jan Klingenweg

Oorlogsmonument familie Klingen

Johannes (Jan) Klingen (Gouda, 5 oktober 1884 - Rossum (Gld.), 24 september 1944), onderwijzer en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog in het dorp Alem (toen in Noord-Brabant, thans provincie Gelderland).
onbekende maker
1948

Alem -  Oorlogsmonument familie Klingen   Alem -  Oorlogsmonument familie Klingen

Beschrijving

Keramisch reliëf voorstellende een Piëta ( Maria met de dode Christus) op een bakstenen zuil. Achter het gedenkteken is een plantsoen in de vorm van een kruis aangelegd.

Opschriften

VOOR
HEN
DIE
VIELEN

hier vielen 24-9-
'44 joh. klingen
diens dochter
tilly uit alem
en l. boelen
uit zaltbommel
als slachtof-
fer van duitse
terreur
mede zijn her-
dacht de eerw.
broeder jozef
alb. klingen ge-
fusilleerd jan. '42
en leo klingen
in verzetstrijd
in feb. '45 ver-
dronken

Gesigneerd

Onleesbaar.

Kunstenaar

Opmerkingen

Jan Klingen, die rooms-katholiek hoofdonderwijzer was op de lagere school in Alem, woonde met zijn gezin in de woning naast de school aan de St. Odradastraat. Op zaterdag 23 september 1944 werd hij samen met zijn dochter Tilly (Mathilde) en de uit Zaltbommel afkomstige en niets vermoedende evacué Louis (Nicolaas) Boelen door twee als Engelse militairen verklede Duitsers thuis in de val gelokt. Zijn vrouw kon samen met hun zoon Leo en dochter Tonny het huis ontvluchten. Klingen en de twee anderen werden vervolgens naar Rossum gebracht en daar onder het gemeentehuis gevangengezet.

De volgende dag werd het drietal teruggebracht naar Alem en onderweg door de Duitsers om het leven gebracht. Op de plaats van de executie werd op 17 mei 1948 dit kleine monument onthuld, de weg waaraan dit monument staat heet tegenwoordig Jan Klingenweg.

Behalve Jan Klingen was ook zijn oudste zoon Jan actief in het verzet. Jan Klingen jr., die als Joseph Albertus onderwijzend broeder was in de congregatie van Sint Jean Baptist de la Salle (Broeders van de Christelijke Scholen), was al sinds het begin van de oorlog actief in het verzet en hield zich onder andere bezig met geheime radiocontacten. Hij werd hiervoor opgepakt en na aanvankelijk te zijn veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf op 24 januari 1942 alsnog door een vuurpeleton ter dood gebracht. Zoon Leo kwam in februari 1945 om het leven toen hij met een kano de Waal probeerde over te steken bij een poging om uit het nog bezette deel van Nederland de geallieerde legers aan de andere kant van de rivier te bereiken. (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Weet u meer ?

Van dit beeld is bij ons nog niet voldoende informatie bekend. Weet u er bijzonderheden over, willen we dat graag van u weten. Maak gebruik van ons invulformulier om deze gegevens aan ons op te sturen. Wij zullen de gegevens dan zo spoedig mogelijk invullen.

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°47'24" - O.L. 5°19'42")

Objectcode: GL28ae; Opgenomen: 4 juli 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt


Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.