Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Gendt
gem. Lingewaard (Gelderland)

Dorpstraat / Schoolstraat

Jo van Rijn-bank

onbekende maker
1975

Gendt -  Jo van Rijn-bank   Gendt -  Jo van Rijn-bank

Beschrijving

Houten gedenkbank met in de rugleuning de naam 'Jo van Rijn' en de data 1950 en 1975 in smeedwerk, met aan weerszijden de wapenschilden van carnavalsvereniging De Gentenarren en van het gilde van Sint Sebastianus (op de vaandels langs de Dorpstraat gebruik dit gilde een aangepast wapen, zonder pijlen in Sebastiaans borst).

Gendt - Jo van Rijn-bank Gendt - Jo van Rijn-bank Gendt - Jo van Rijn-bank

Kunstenaar

Reacties

Datum: 20-7-2020
Naam: Rick
Bericht: Ik zat te Googlen op de Jo van Rijnbank en kwam op uw site uit. Zelf ben ik lid van het schuttersgilde Sint Sebastianus in Gendt. Destijds heb ik ook eens uitgezocht waarom dit bankje er was e.d. In 2010 heeft mijn vader, destijds koning van het schuttersgilde, de bank opgeknapt en een lik verf gegeven. Hieronder informatie over de bank na een reeks interviews met mensen die dit moesten en konden weten, waaronder erfgenamen van de familie van Rijn.
Jo van Rijnbank
Dagelijks wordt er langs dit mooie plekje gewandeld of mensen gaan er even zitten om te genieten van het Gendtse centrum. Het is een klein monumentje in de dorpskern die je zult missen als het er niet meer is. De Jo van Rijnbank is door de koning Henk Basten tijdelijk meegenomen voor een opknapbeurt. Er zal dus flink geschuurd en geverfd worden. Toch wel makkelijk, zo’n koning die schilder is.
Waarom heet het de Jo van Rijnbank?
Jo van Rijn is de voorzitter van het schuttersgilde Sint Sebastianus geweest. Na zijn voorzitterschap werd Jo van Rijn betiteld tot beschermheer van het schuttersgilde. Op dat moment schonk Jo van Rijn deze bank aan het schuttersgilde Sint Sebastianus voor de mooie jaren. Vandaar dat het logo van het schuttersgilde in deze bank is verwerkt. Ook is het logo van de Gendtenarren te zien op de Jo van Rijnbank.
In 1972 organiseerde de schutterij het kersenfeest. Voor de receptie waren verschillende verenigingen uitgenodigd, waaronder de Gendtenarren. In dat jaar was Jan Aarntzen prins Carnaval en kwam tijdens de receptie met een tak van een kersenboom, met kersen eraan binnen. Deze schonk hij aan de schutterij. Vanaf toen is ook het idee opgepakt om mensen die de zilveren kers krijgen een kersenboom te schenken.

Reageer op dit beeld

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 51°52'35" - O.L. 5°58'16" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: GL26ca; Opgenomen: 2 oktober 2019  / gewijzigd: 25 juli 2020
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.