Nederland |
Mens & Dier in Steen & Brons |
Zoek op deze site:
|
Dinxperlo gem. Aalten (Gelderland) Anholtseweg |
Wereldbol |
Manfred Rickert
2007 |
![]() |
![]() |
Het Kunstwerk wordt als het ware gedragen en omarmd door een pad in de vorm van een logaritmische spiraal in elke omwenteling zit de verhouding 3:2. Deze verhouding, ook bekend als 'De gulden snede', is veelvuldig in de architectuur en ook in de natuur terug te vinden. De schelp Nautilus is hier een mooi voorbeeld van. Ook de pitten van de zonnebloem zijn volgens deze wetmatigheid rond een middelpunt geplaatst en zelfs onze planeten draaien in deze verhouding om de zon.
Je zou er niet aan moeten denken, wat er gebeurt, als ze dit niet deden...
Samenwerking tussen de gemeentes van twee landen lijkt eenvoudig, maar vaak is dit - net als bij het pad dat dus spiraalvormig naar boven leidt - een langere weg dan het ogenschijnlijk lijkt!
Als verharding is gekozen voor een mix van 'typisch Duitse' granietstenen en 'typisch Hollandse' gebakken klinkers. Het pad begint gescheiden maar loopt geleidelijk naar elkaar toe, om uiteindelijk als een geheel samen te komen bij de Weltkugel.
De weg naar boven wordt door een haag van streekeigen meidoorn begeleid om de uitstraling van het totale beeld wat kracht bij te zetten en de ruimtelijke werking te versterken.
Uiteindelijk aangekomen op het hoogste punt, kan men uitrusten op het bankje om vervolgens vol blijdschap te genieten van het landschap en het uitzicht op de toekomst. Want: "Een goede buur is beter dan een verre vriend!"
Het idee voor de wereldbol ging uit van Heimatverein Suderwick en werd door de Internationale Advies Commissie van de gemeenten Aalten en Bocholt, gemeente Aalten en Stadt Bocholt gerealiseerd.
Verder werkten mee: Tuinarchitect Harry Esselink De Heurne, Garten Schwiening Suderwick, Autokrane Schares Bocholt, Fa. Schubert Suderwick en leerlingen van school C.C. Schaersvoorde Dinxperlo.
(Tekst ook in het Duits)
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.