Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Dinxperlo
gem. Aalten (Gelderland)

Anholtseweg

Wereldbol

Manfred Rickert
2007

Dinxperlo -  Wereldbol   Dinxperlo -  Wereldbol

Beschrijving

Wereldbol van ijzer. De continenten zijn zilverkleurig, de zee is blauw geverfd staal. Op de plaats van Dinxperlo/Suderwick is een ijzeren (?) schijfje aangebracht.

Dinxperlo - Wereldbol Dinxperlo - Wereldbol

Informatiebord

De Wereldbol
Er had geen mooiere plek voor "Die Weltkugel" bedacht kunnen worden als de grensovergang "Brüggenhütte". Op de plek waar in het verleden een slagboom de scheiding tussen Nederland en Duitsland markeerde heeft het kunstwerk van de Duitse kunstenaar Manfred Rickert (wereldbol) en de Nederlandse tuinarchitect Harry Esselink (ontwerp), met ondersteuning van Garten Schwiening zijn uiteindelijke bestemming gevonden. Hier symboliseert "Die Weltkugel" nu de verbondenheid en de vriendschap tussen de beide buurlanden, vertegenwoordigd door de twee aan elkaar grenzende dorpen Dinxperlo (NL) en Suderwick (D).

Het Kunstwerk wordt als het ware gedragen en omarmd door een pad in de vorm van een logaritmische spiraal in elke omwenteling zit de verhouding 3:2. Deze verhouding, ook bekend als 'De gulden snede', is veelvuldig in de architectuur en ook in de natuur terug te vinden. De schelp Nautilus is hier een mooi voorbeeld van. Ook de pitten van de zonnebloem zijn volgens deze wetmatigheid rond een middelpunt geplaatst en zelfs onze planeten draaien in deze verhouding om de zon.
Je zou er niet aan moeten denken, wat er gebeurt, als ze dit niet deden...

Samenwerking tussen de gemeentes van twee landen lijkt eenvoudig, maar vaak is dit - net als bij het pad dat dus spiraalvormig naar boven leidt - een langere weg dan het ogenschijnlijk lijkt!
Als verharding is gekozen voor een mix van 'typisch Duitse' granietstenen en 'typisch Hollandse' gebakken klinkers. Het pad begint gescheiden maar loopt geleidelijk naar elkaar toe, om uiteindelijk als een geheel samen te komen bij de Weltkugel.
De weg naar boven wordt door een haag van streekeigen meidoorn begeleid om de uitstraling van het totale beeld wat kracht bij te zetten en de ruimtelijke werking te versterken.
Uiteindelijk aangekomen op het hoogste punt, kan men uitrusten op het bankje om vervolgens vol blijdschap te genieten van het landschap en het uitzicht op de toekomst. Want: "Een goede buur is beter dan een verre vriend!"

Het idee voor de wereldbol ging uit van Heimatverein Suderwick en werd door de Internationale Advies Commissie van de gemeenten Aalten en Bocholt, gemeente Aalten en Stadt Bocholt gerealiseerd.
Verder werkten mee: Tuinarchitect Harry Esselink De Heurne, Garten Schwiening Suderwick, Autokrane Schares Bocholt, Fa. Schubert Suderwick en leerlingen van school C.C. Schaersvoorde Dinxperlo.

(Tekst ook in het Duits)

Kunstenaar

Opmerkingen

Onthuld op 16 juni 2007 door burgemeester Berghoef van Aalten en Peter Nebelo van Stadt Bocholt.

Dinxperlo - Wereldbol

Reacties

Reageer op dit beeld

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 51°51'19" - O.L. 6°28'25" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: GL01ap; Opgenomen: 11 oktober 2012
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.