Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Akkrum
gem. Heerenveen (Friesland)

Sitadel

Kikker

Eelke Kingma en anderen
1977

Akkrum -  Kikker

Beschrijving

Polyester kikker, drijvend in de watering.

Kunstenaar

Opmerkingen

Volgens een mevrouw die in het zonnetje voor haar huis zat (27 juli 2008) is het beeld zeker zo'n 20 jaar geleden gemaakt door buurtbewoners naar een ontwerp van een buurmeisje. Het kunstwerk fungeert als maskotte van het buurtje aan de Sitadel. 's Winters wordt het vaak weggehaald omdat het een strenge winter niet doorkomt, en om opgeknapt te worden.

Volgens een bericht over de vermissing van het beeld in de Leeuwarder Courant van 10 december 1990 dreef de kikker al dertien jaar in de 'Spoorput' en was hij ooit gebruikt in een allegorische optocht. (de kikker is overigens weer teruggevonden).

Reacties

Datum: 19 mei 2015
Naam: Riemke Stapersma-Kingma
Bericht: De kikker is in 1977 gebouwd door een aantal bewoners van de Sitadel. De straat bestond zoveel (hoeveel jaar weet ik niet) jaar en naar aanleiding daarvan werd er mee gedaan met de optocht. Mijn vader Eelke Kingma heeft de kikker samen met o.a. Hearke Willemsma, ? Brookman, Piet van Dijk gemaakt. Daarna werd hij de mascotte van de Sitadel en dreef hij op de Spoorput. 's Winters werd hij eruit gehaald en weer opgeknapt voor het volgende jaar.

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 53°3'1" - O.L. 5°50'32")

Objectcode: FR11bt; Opgenomen: 27 juli 2008  / gewijzigd: 20 mei 2015
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt