Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Urk
Flevoland

Klifweg / Urkerweg

De IJsvlet

Piet Brouwer
1994

Urk -  De IJsvlet   Urk -  De IJsvlet

Beschrijving

Beeld van een ijsvlet met tien mannen eromheen. Het beeld staat op een plateau van flagstones, dat ijsschotsen symboliseert.
In vroeger jaren bestond op Urk de vissersvereniging "Hulp en Steun". Deze vereniging was in het leven geroepen tot onderling hulpbetoon. Eén van de taken die deze vereniging zich stelde, was het verzorgen en het onderhouden van de postverbinding met Kampen wanneer de Zuiderzee was dichtgevroren. Die verbinding werd dan onderhouden met een ijsvlet, een speciaal voor dit doel vervaardigde boot, voorzien van glij-ijzers. Wanneer men bij een wak was aangekomen, werd hij te water gelaten en roeide of zeilde men in de gewenste richting. De ijsvlet heeft tot 1940, al met al ongeveer honderd jaar dienst gedaan.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat het kunstwerk op ware grootte vervaardigd zou worden. Daar was echter geen geld voor en het beeldhouwwerk is op de helft van de ware grootte gemaakt.

Toen koningin Beatrix op 30 april 1994 Urk, ter gelegenheid van Koninginnendag, bezocht heeft zij een door Piet Brouwer vervaardigde replica van het beeldhouwwerk 'de IJsvlet' gekregen.

Gesigneerd

piet brouwer 1992

Informatiebord

Beschrijving Kunstwerk 'De IJsloper'
Het kunstwerk 'De IJsloper' is een eerbetoon aan de bemanningen van deze vlet, die in de dagen dat Urk een eiland was en in strenge winters, als Urk was geïsoleerd door ijsgang op de Zuiderzee, de verbinding onderhielden met 'de vaste wal' Kampen en het eiland Schokland.

Het was toen de enige verbinding die zorg droeg voor het vervoer van post, het wegbrengen van zieken, het ophalen van overleden plaatsgenoten, het mondjesmaat aanvoeren van proviand en het redden van mensen van in het ijs beknelde schepen.
Bovendien zorgen de ijslopertochten vóór de komst van telegraaf en telefoon voor het enige contact tussen Urk en de rest van de wereld.
Bij behouden thuiskomst van de ijsloperbemanning hoorde de bevolking pas wat er buiten Urk bij familie, op de vissersvloot en in het land de laatste weken was gebeurd.

Het kunstwerk werd ontworpen en vervaardigd door de Urker kunstenaar Piet Brouwer en op 21 april 1994 onthuld door De Minister van Verkeer en Waterstaat, mevrouw J.R.H. Maij-Weggen en de weduwen van de laatste bemanningsleden mevrouw K. Bakker-Koffeman en mevrouw E. Wakker-Pasterkamp.

Een raadselachtig fenomeen:
tien mannen, die welhaast verloren
in dichte nevels om zich heen,
hun hakken in de schotsen boren.

Ze zijn nu gans en al alleen:
er is geen mistsein meer te horen,
en 't licht dat van de vuren scheen
ging in de grauwe nacht verloren.

Ze stonden met z'n allen klaar
voor wat een bloedreis werd geheten,
en hebben huis en haard vergeten
om in een tocht zo bang en zwaar,
en menigmaal in doodsgevaar,
zich met 'hun' element te meten.

T. de Vries

Bemanning van de IJsloper
tijdens de laatste tocht in 1940

Albert van Veen (schipper)
Reijer Post (kopman)
Tiemen Weerstand (kopman)
Cornelis Bakker
Hessel van Urk
Jaap van Veen
Jan Bakker
Jan Wakker
Teunis Pasterkamp
Johannes van Veen

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie N.B. 52°39'39" - O.L. 5°36'10" (Satellietfoto: Google Maps)

Objectcode: FL05ac; Opgenomen: 8 augustus 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.