Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Emmeloord
gem. Noordoostpolder (Flevoland)

Poldertorenplein
(Poldertoren)

Lion Noir

Bart van Hove & Marieke van Diemen
2010 (1892)

Emmeloord - Lion Noir   Emmeloord - Lion Noir

Beschrijving

Vier leeuwen geplaatst voor de beide ingangen van de poldertoren. Het zijn niet exact gelijke replica's van de een van de leeuwen in de Meldestraat, nl. de leeuw met de linkervoorpoot liggend op de rechtervoorpoot. Ze zijn gemaakt van gegoten basalt beton, en bij elk van de vier leeuwen heeft de kunstenares een 'onvolmaaktheid' aangebracht. Ze zijn geplaatst op 22 april 2010.

Kunstenaars

Opmerkingen

Bart van Hove maakte aan het eind van de 19e eeuw vier leeuwen voor de grote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg.

In een artikel van John F. Hulk in Elseviers geïllustreerd maandschrift (9e jaargang no. 1), over Bart van Hove worden ze beschreven:

De vier uit Franschen bergsteen gehouwen leeuwen, welke, liggende op hunne granieten voetstukken, de groote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg een monumentaal karakter verleenen, geven een impressie van krachtvolle getuigen van den kunstenaar en diens doorwrochten kennis der natuur.
In Amsterdam stonden de leeuwen rond 1950 in de weg. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Noordoostpolder in 1952 kreeg Emmeloord de leeuwen van de stad Amsterdam cadeau. Zij kregen een plekje op de Deel bij de brug over de stadsgracht. Ook op deze plek, bij de Leeuwenbrug, moesten ze wijken. Het verkeer eiste meer ruimte en de leeuwen werden naar de Gemeentewerf aan de Nijverheidsstraat afgevoerd.

In de Oudejaarsnacht van 1964 - 1965 hebben 15 leden van de dorpsvereniging van Kraggenburg één van de Leeuwen, bij wijze van oudejaarsstunt, mee naar Kraggenburg genomen. Een tweede leeuw is daarna door de gemeente aan Kraggenburg geschonken. In 1965 zijn de beide andere leeuwen aan de Meldestraat geplaatst.

Tijdens de jaarwisseling van 1975 - 1976 stal Piet van der Sar uit Nagele met vier vrienden een van de Kraggenburgse leeuwen en bracht deze naar Nagele, maar na twee dagen is hij weer teruggebracht. Van der Sar maakte daarop van één van de Emmeloordse leeuwen een gipsen mal waarmee een kopie voor Nagele werd gemaakt.

Begin 2010 is van een van de leeuwen uit de Meldestraat een afgietsel gemaakt, waarvan vier nieuwe leeuwen gemaakt zijn, die op 22 april 2010 bij de Poldertoren zijn geplaatst.

Er staan nu dus in totaal negen leeuwen van Bart van Hove in de Noordoostpolder:

 • 2 originelen in de Meldestraat in Emmeloord.
 • 2 originelen in Kraggenburg.
 • een betonnen replica uit 1976 in Nagele.
 • vier betonnen replica's uit 2010 bij de Poldertoren in Emmeloord.

  Emmeloord - Lion Noir

  De Leeuwen van Zeeburg

  1. De originele leeuwen. In 1892 maakte Bart van Hove vier leeuwen voor de sluis in het Merwedekanaal bij Zeeburg. Hij maakte twee symmetrische sets: elke set bestaat uit een leeuw met de rechtervoorpoot geslagen over de linker, en een met de linkervoorpoot over de rechter. In een artikel van John F. Hulk in Elseviers geïllustreerd maandschrift (9e jaargang no. 1), over Bart van Hove worden ze beschreven:
   De vier uit Franschen bergsteen gehouwen leeuwen, welke, liggende op hunne granieten voetstukken, de groote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg een monumentaal karakter verleenen, geven een impressie van krachtvolle getuigen van den kunstenaar en diens doorwrochten kennis der natuur.
   Omstreeks 1942 zijn deze vier leeuwen opgeslagen en in 1952 door Amsterdam aan de Noordoostpolder geschonken, waar ze geplaatst werden op de Deel bij de brug over de stadsgracht, bij de Leeuwenbrug. Omdat de situatie onveilig werd zijn de leeuwen in 1964 opgeslagen op de gemeentewerf.
   Als nieuwjaarsstunt 1965 halen 15 leden van de dorpsvereniging van Kraggenburg één van de Leeuwen, bij wijze van oudejaarsstunt, mee naar Kraggenburg genomen. De gemeente geeft ze daarna de tweede leeuw (set Kraggenburg), en plaatst de andere set leeuwen in de Meldestraat in Emmeloord.
  2. Gipskopie 1976. Tijdens de jaarwisseling van 1975 - 1976 stal Piet van der Sar uit Nagele met vier vrienden een van de Kraggenburgse leeuwen en bracht deze naar Nagele, maar na twee dagen is hij weer teruggebracht. Van der Sar maakte daarop van één van de Emmeloordse leeuwen een gipsen mal waarmee een kopie voor Nagele werd gemaakt.
  3. Betonnen replica 2010. Kunstenares Marieke van Diemen maakt van een van de leeuwen uit een Meldestraat (nl. de leeuw met de linkervoorpoot liggend op de rechtervoorpoot) een mal, en maakt daarmee vier basaltbetonnen exemplaren die bij de Poldertoren in Emmeloord geplaatst worden.
  4. Betonnen replica 2015. Met dezelfde mal worden nogmaals vier exemplaren gegoten die aan weerszijden van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van het verdwenen sluiseiland Zeeburg geplaatst worden. Na 123 jaar staan er dus weer leeuwen bij de oorspronkelijke plaats.

  Bronnen:

  Reacties

  Reageer op dit beeld

  Bronnen en verdere informatie

  Aanklikbare trefwoorden:

  Locatie (N.B. 52°42'35" - O.L. 5°45'3")

  Via onderstaande links kunt u de positie vinden:

  De kaarten of satellietfoto's verschijnen in een nieuw venster
  OpenStreetMap kaart
  Bing Maps kaart satellietfoto hybride
  Google Maps kaart satellietfoto hybride
  WikiMapia kaart

  Objectcode: FL04ch; Opgenomen: 30 augustus 2019
  Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
  Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
  © Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

  Bronzen beelden winkel
  Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.