Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Emmeloord
gem. Noordoostpolder (Flevoland)

Meldestraat

Twee Leeuwen

Bart van Hove
1892

Emmeloord - Twee Leeuwen   Emmeloord - Twee Leeuwen

Beschrijving

Twee van de vier leeuwen die Bart van Hove aan het eind van de 19e eeuw maakte voor de grote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg.

Opschriften

één van de vier leeuwen oorspr.
geplaatst bij de leeuwenbrug
1951

Kunstenaar

Emmeloord - Twee Leeuwen

De Leeuwen van Zeeburg

 1. De originele leeuwen. In 1892 maakte Bart van Hove vier leeuwen voor de sluis in het Merwedekanaal bij Zeeburg. Hij maakte twee symmetrische sets: elke set bestaat uit een leeuw met de rechtervoorpoot geslagen over de linker, en een met de linkervoorpoot over de rechter. In een artikel van John F. Hulk in Elseviers geïllustreerd maandschrift (9e jaargang no. 1), over Bart van Hove worden ze beschreven:
  De vier uit Franschen bergsteen gehouwen leeuwen, welke, liggende op hunne granieten voetstukken, de groote sluis van het Merwedekanaal bij Zeeburg een monumentaal karakter verleenen, geven een impressie van krachtvolle getuigen van den kunstenaar en diens doorwrochten kennis der natuur.
  Omstreeks 1942 zijn deze vier leeuwen opgeslagen en in 1952 door Amsterdam aan de Noordoostpolder geschonken, waar ze geplaatst werden op de Deel bij de brug over de stadsgracht, bij de Leeuwenbrug. Omdat de situatie onveilig werd zijn de leeuwen in 1964 opgeslagen op de gemeentewerf.
  Als nieuwjaarsstunt 1965 halen 15 leden van de dorpsvereniging van Kraggenburg één van de Leeuwen, bij wijze van oudejaarsstunt, mee naar Kraggenburg genomen. De gemeente geeft ze daarna de tweede leeuw (set Kraggenburg), en plaatst de andere set leeuwen in de Meldestraat in Emmeloord.
 2. Gipskopie 1976. Tijdens de jaarwisseling van 1975 - 1976 stal Piet van der Sar uit Nagele met vier vrienden een van de Kraggenburgse leeuwen en bracht deze naar Nagele, maar na twee dagen is hij weer teruggebracht. Van der Sar maakte daarop van één van de Emmeloordse leeuwen een gipsen mal waarmee een kopie voor Nagele werd gemaakt.
 3. Betonnen replica 2010. Kunstenares Marieke van Diemen maakt van een van de leeuwen uit een Meldestraat (nl. de leeuw met de linkervoorpoot liggend op de rechtervoorpoot) een mal, en maakt daarmee vier basaltbetonnen exemplaren die bij de Poldertoren in Emmeloord geplaatst worden.
 4. Betonnen replica 2015. Met dezelfde mal worden nogmaals vier exemplaren gegoten die aan weerszijden van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van het verdwenen sluiseiland Zeeburg geplaatst worden. Na 123 jaar staan er dus weer leeuwen bij de oorspronkelijke plaats.

Bronnen:

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°42'50" - O.L. 5°44'50")

Objectcode: FL04au; Opgenomen: 30 augustus 2019
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt

Bronzen beelden winkel
Hier kan ook uw banner staan. Klik hier voor meer informatie.