Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Aardenburg
gem. Sluis (Zeeland)

Sint Bavostraat

Petronella Moens

1762-1843
dichteres
Ineke Ekkers
2001

Aardenburg -  Petronella Moens   Aardenburg -  Petronella Moens

Beschrijving

Borstbeeld op voetstuk van gemetselde natuurstenen blokken, daarop een plastic plaatje met de tekst:

Petronella moens
(1762-1843)
vervaardigd door ineke ekkers
onthuld 19 mei 2001

Het beeld is gesigneerd "IE I"

Kunstenaar

Opmerkingen

Het beeld is het begin van de Petronella Moens-Ommegang, een serie panelen die haar werk toelicht.

Waarom dit beeld? Toen de beeldhouwster langs vele wegen een aantal jaren geleden in Kûbaard terechtkwam, was dat na een periode van groot verlies en ontworteling. Petronella moens die van KKûbaard naar Aardenburg verhuisde, legde de verbinding met haar eigen Fries-Aardenburgse wortels en gaf hierdoor betekenis aan haar aanwezigheid in KKûbaard. Het zoeken naar een antwoord op de vraag waarom ze uiteindelijk in KKûbaard (of all places) terechtgekomen was en wat Moens haar daarin te zeggen had, was de aanleiding om een beeld van haar te maken. Het maken van beelden is tenslotte een manier om de werkelijkheid te leren kennen. Petronella Moens (Kûbaard (Friesland) 16 november 1762-Utrecht 3 januari 1843), blinde dichteres met "Verlichte ideeën", die haar jeugd heeft doorgebracht in Aardenburg, waar haar vader, Petrus Moens, hervormd predikant in de Sint-Baafskerk was. Hij is met zijn echtgenote Vrouwe Maria Lyklama à in deze kerk begraven.
Petronella schreef patriottistische politieke pamfletten, godsdienstkundige, opvoedkundige en moralistische werken en een groot aantal boekjes voor kinderen. Door haar contacten met een groot aantal geleerden en schrijvers, die met haar discussieerden over actuele onderwerpen, mag haar werk worden gezien als een ideeënspiegel van haar tijd.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°16'22" - O.L. 3°26'52")

eXTReMe Tracker
Objectcode: ZE09ac; Opgenomen: 31 mei 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt