Mens & Dier in Steen & Brons

Utrecht Utrecht
Utrecht

Achter de Dom

François Villon

ca. 1431-in of na 1463
Frans dichter en vagebond
Marius van Beek
1964

Utrecht -  François Villon   Utrecht -  François Villon

Beschrijving

Standbeeld op sokkel met daarop de tekst:
FRANCOIS VILLON / 1961 / LUSTRUM

Kunstenaar

Opmerkingen

Ter gelegenheid van het lustrum in 1961 voerde het Utrechtsch Studenten Corps op het Domplein een openluchtspel op over het leven van François Villon. Het beeld dat Marius van Beek in 1964 maakte in opdracht van de studenten is kennelijk geïspireerd op het enige overgeleverde portret, dat de oudste uitgave van zijn werken (1489) sierde.

François Villon (Parijs, 1431 - in of na 1463) was een Franse dichter, dief en vagebond. Zijn werkelijke achternaam is niet bekend, mogelijk heette hij François de Montcorbier of François Des Loges. De naam 'Villon' heeft hij waarschijnlijk overgenomen van een vriend van hem, Guillaume de Villon, kapelaan van de kerk van Saint-Benoit-le-Bestourne en docent canoniek recht, die Villon in huis nam. De bekendste werken van Villon zijn zijn grotendeels autobiografische Testaments en zijn Ballade des Pendus, die hij schreef terwijl hij in de gevangenis zat (Wikipedia).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°5'26" - O.L. 5°7'22")

eXTReMe Tracker
Objectcode: UT22bb; Opgenomen: 1 mei 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt