Mens & Dier in Steen & Brons

Noord-Holland Bergen NH
Egmond aan den Hoef

Slotweg

Lamoraal van Egmond

1522-1568
generaal en staatsman
Jan-Robert Calloigne
Bronsgieterij De Groeve
1997

Egmond aan den Hoef -  Lamoraal van Egmond   Egmond aan den Hoef -  Lamoraal van Egmond

Beschrijving

Standbeeld op bakstenen sokkel, met daarin Lamoraals wapen, een steen met de tekst:
lamoraal
graaf van egmont
1522-1568
bedijker van
de egmondermeer
1565

Kunstenaar

Opmerkingen

Het beeld, dat in de slotgracht van de ruïne van het Slot op den Hoef staat, is op 11 oktobr 1997 door de Spaanse ambassadeur J. Pons onthuld. Toen droeg de stichting Standbeeld Lamoraal van Egmont het monument over aan de Egmondse gemeenschap.
Het is een door bronsgieterij De Groeve vervaardigde kopie van het beeld op de Markt in Zottegem (Oost-Vlaanderen), waar Lamoraal en zijn vrouw Sabina van Beieren begraven liggen. Het gipsmodel van dit beeld was in 1820 door Calloigne gemaakt, maar door allerlei politieke moeilijkheden werd het pas in 1872 in brons gegoten en geplaatst op een sokkel, die al sinds 1824 op het beeld wachtte. In 1967 wordt het beeld vervangen door een bronzen kopie, het origineel wordt echter 500 meter verder in het Egmontpark geplaatst.


Het originele gietijzeren beeld uit 1872 in het Egmontpark in Zottegem

Kopie uit 1967 op de Markt in Zottegem

Lamoraal I graaf van Egmont (ook: Egmond) (Elzele (kasteel La Hamaide), Henegouwen, 18 november 1522 - Brussel, 5 juni 1568), generaal en staatsman in Vlaanderen vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Hij is de vierde graaf van Egmond. Hij is opperste legeraanvoerder van de koning van Spanje, ridder van het Gulden Vlies, grootgrondbezitter o.a. in Vlaanderen en Artois, en lid van de Raad van State evenals zijn vriend Willem van Oranje. Zijn belangrijkste daad voor Egmond is dat hij de Egmondermeer laat inpolderen. Hij komt op voor de noden van het onderdrukte volk in de lage landen en dan wil de Spaanse bezetter hem kwijt. In 1568 wordt hij op bevel van Alva, samen met de graaf van Hoorne, op de Grote Markt te Brussel onthoofd.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°37'17" - O.L. 4°39'18")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NH09aj; Opgenomen: 10 mei 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt