Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Amsterdam
Noord-Holland

Begijnhof  

Kardinaal W.M. van Rossum

1854-1932
redemptorist en kardinaal
Gerard Hoppen & Josephus Leo Kuijt
1928

Amsterdam -  Kardinaal W.M. van Rossum   Amsterdam -  Kardinaal W.M. van Rossum

Beschrijving

Borstbeeld.

Opschriften

INTERN. EUCH. CONGRES
KARDINAAL VAN ROSSUM / G.s.s.R.
pauselijk legaat
patriam tuam... illustras
atque ornas
juli 1924

Gesigneerd: g. hoppen

Kunstenaars

Opmerkingen

Naar aanleiding van het 27e Internationaal Eucharistisch Congres in 1924 in Amsterdam, dat gehouden werd van 22 tot 27 juli 1924, heeft er een aantal jaren een monument op het Begijnhof gestaan, dat ontworpen was door J.L. Kuijt en bestond uit een buste van kardinaal W.M. van Rossum, geflankeerd door Mgr. Carlier en Mgr. Thomas Louis Heijlen, die alle door Gerard Hoppen gemaakt waren. Dit monument is onthuld op 17 april 1928.

In 1960 is het monument gedemonteerd en is de buste in de tuin van de pastorie geplaatst. Willem Marinus van Rossum (Zwolle, 3 september 1854 - Maastricht, 30 augustus 1932), redemptorist en kardinaal van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Paus Pius X creëerde hem in 1911 tot kardinaal-diaken met als titelkerk de San Cesareo in Palatio. In 1914 werd hij benoemd tot president van de Pauselijke Bijbelcommissie. Van Rossum werd zodoende de eerste Nederlandse kardinaal sinds de Reformatie. In 1915 verkreeg hij de benoeming tot hoofd van de Poenitentiaria, een van de hoogste kerkelijke rechtbanken. In dit jaar werd hij verheven tot kardinaal-priester met als titelkerk de basiliek van Santa Croce in Gerusalemme. In 1918 werd hij benoemd tot titulair bisschop van Caesarea in Mauretania en tot kardinaal-prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren.

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 52°22'10" - O.L. 4°53'23")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NH04cu; Opgenomen: 24 juni 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt