Mens & Dier in Steen & Brons

Noord-Brabant Geertruidenberg
Geertruidenberg

Elfhuizen

Sint Geertruida van Nijvel

626-659
patroonheilige van Geertruidenberg
Willem Nagtzaam
1992

Geertruidenberg -  Sint Geertruida van Nijvel

Beschrijving

Beeld op voetstuk. Op dit voetstuk een informatiebordje met de tekst:

"ST. GERTRUDIS"
aangeboden door
nederlof scheepsbouw
beeldhouwer: willem nagtzaam 1992
Het beeld is gesigneerd "Willem Nagtzaam '92"

Kunstenaar

Opmerkingen

Gewoonlijk wordt Gertrudis afgebeeld als abdis met staf, waartegen muizen omhoog lopen. Eén van de verhalen over haar vertelt namelijk dat muizen haar bij het spinnen voortdurend lastig vielen. Maar na een innig gebed verdwenen zij voorgoed. Zo werd ze beschermheilige tegen muizenplagen. De muizen zijn op het beeld vertegenwoordigd.


Rond het jaar 650 wilde haar vader Pippijn haar tegen haar zin uithuwelijken. Gertrudis vluchtte. Tijdens haar vlucht kwam ze met een boot op de rivier de Donge en ging bij een hoogte langs de oever, een "berg", aan land. Zij bleef daar de rest van haar leven om te mediteren en stichtte er een kluis. Later zou de reizende bisschop Amandus, een kapel hebben gebouwd op de plaats van de kluis van Sint Gertrudis. Het is deze legende die de stad haar naam gaf, Berg van Geertruid (Mons sanctae Gertrudis) ofwel Geertruidenberg. Archeologisch onderzoek heeft tot nu toe echter alleen bewoningssporen vanaf het jaar 1000, dus drie en een halve eeuw na Gertrudis opgeleverd. Eveneens ontbreekt het aan gegevens omtrent een historisch verband te vinden tussen de abdij van Nijvel en Geertruidenberg.

Geertruida van Nijvel (626-659), ook Gertrudis, abdis. Zij stamde uit een familie die bijna in haar geheel uit heiligen bestond. In 640 stichtte zij met haar moeder in Nijvel op de zuidgrens van het hertogdom Brabant een abdij en werd op 21 jarige leeftijd al abdis van deze stichting (WikipediaHeiligen-3s).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°42'2" - O.L. 4°51'44")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NB22aa; Opgenomen: 25 augustus 2007
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt