Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Bergen op Zoom
Noord-Brabant

Pastoor Joorenplein

Heilig Hartbeeld

Christusbeeld met een gewoonlijk midden in de borstkas getoond vlammend hart. Het hart staat voor de persoon van Christus' Leven en Lijden, terwijl de vlam de Liefde en Barmhartigheid representeert
(Wikipedia)
Jean Geelen jr.
Düsseldorfer Broncegiesserei
1922

Bergen op Zoom -  Heilig Hartbeeld

Beschrijving

Beeld op een natuurstenen sokkel met een kruisvormig grondplan. Op de vier zijden van de sokkel bevinden zich de wapens van de paus, de bisschop, het koninkrijk, en de stad.

Omstreeks 1915 ontstonden de eerste plannen om vóór de toenmalige Sint-Josephkerk een H. Hartbeeld te plaatsen. De suggestie kwam van pater Govaerts, priester van het Juvenaat in Bergen op Zoom. In het 'Feestnummer ter gelegenheid van de onthulling en intronisatie van het H. Hart monument' (De Avondster: Dagblad voor Nederland, 23 juli 1922) staat "Op advies van twee deskundigen, dr. Xav. Smits en A. Disco, werd aan de meest bekende beeldhouwers van ons land de opdracht voor een ontwerp gegeven. Slechts drie kunstenaars namen het aan: de heer C. Smout te Amsterdam, de heer Oosterman te Blaricum en de heer J. Geelen Jr. te Roermond." Uiteindelijk wordt aan de laatste de opdracht verstrekt.

Opschriften

Regi Suo Cives
(De burgers aan hun Koning)

Gesigneerd

J. Geelen Jr
düsseldorfer bronzebildgiesserei / g. m. b. h.

Kunstenaar

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 51°29'44" - O.L. 4°17'36")

eXTReMe Tracker
Objectcode: NB06aa; Opgenomen: 4 mei 2008
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt