Nederland

Mens & Dier in Steen & Brons

Zoek op deze site:
Eygelshoven
gem. Kerkrade (Limburg)

Portbeemden
(Johannes de Doperkerk)

Vier evangelisten

Gène Eggen
1951

Eygelshoven -  Vier evangelisten   Eygelshoven -  Vier evangelisten

Beschrijving

Gebeeldhouwde sculpturen van de vier Evangelisten, elk met zijn symbool, flankeren de rondboogportieken aan de voorzijde van de kerk. Elk beeld draagt een schriftrol met daarom de naam van het Evangelie:

Eygelshoven - Vier evangelisten
1
Eygelshoven - Vier evangelisten
2
Eygelshoven - Vier evangelisten
3
Eygelshoven - Vier evangelisten
4

  1. Mattheus met de engel, sec. / matth- / aeum
  2. Marcus met de leeuw, sec. / mar- / cum
  3. Lucas met de stier, sec. / lucam
  4. Johannes met de adelaar, sec. / ioan- / nem

Kunstenaar

Opmerkingen

In Expressionisme in 1922 naar een ontwerp van de architecten Alphons Boosten en J. Ritzen uit Maastricht gebouwde kerk.

De vier evangelisten zijn Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Hun versies van het levensverhaal van Jezus - het evangelie - zijn in het Nieuwe Testament van de Bijbel opgenomen. In de beeldende kunst worden deze vier evangelisten sinds de 4de eeuw niet alleen afgebeeld in de vorm van menselijke gedaanten, maar ook als symboolgestalten. Deze laatste werden geïnspireerd door de visioenen in de Bijbelboeken Ezechiël 1 en Openbaring 4. Hierin wordt de apostel Johannes weergegeven als een adelaar, Lucas als een stier, Marcus als een leeuw en Mattheüs als een engel. Deze weergave, ook wel tetramorf genoemd (uit het Grieks: vier vormen), is waarschijnlijk van Syrische oorsprong (Wikipedia).
In de oudste versies werd de tetramorf gebruikt als een symbool van de majesteit van Christus, waarbij de menselijke figuur de Incarnatie beduidt, het rund Jezus' priesterschap, de leeuw diens macht en de arend de goddelijke genade. In de vroegste afbeeldingen van de tetramorf staan de vier gestalten rond de troon van Christus (Maiestas Domini) (Katholiek Nederland).

Reacties

Reageer op dit beeld

Bronnen en verdere informatie

Aanklikbare trefwoorden:

Locatie (N.B. 50°53'39" - O.L. 6°3'42")

eXTReMe Tracker
Objectcode: LI13au; Opgenomen: 5 mei 2010
Van elk standbeeld hebben wij uit diverse hoeken foto's gemaakt en bovendien detailfoto's van de diverse teksten.
Als je deze foto's wilt zien of een of meer foto's wilt gebruiken, neem dan contact met ons op via het contactformulier met vermelding van de objectcode.
© Website en Foto's: René & Peter van der Krogt